středa 9. března 2016

Pravidla pro přežití.

Na zimu máme naše ovečky u domu na prostoře zhruba 800 m2.
Je to velice praktické. Krmení, porody... všechno pěkně u ruky. 
Vzhledem k tomu, že ovečky nejsou náš HPP, snažíme se si to usnadnit jak jen to jde. Přestěhovali jsme je před Vánoci, když už na pastvě nebylo dost trávy a my bychom tam denně museli dovážet seno a také s ohledem na blížící se porody, abychom ovečky nestresovali těsně před termínem... To je určitě lepší, když už mají klid. Tak máme ovečky v zimě stále na očích. Pozorujeme je a učíme se jim vyhovět.

Teď když mají jehňátka, je na pastvince pěkně živo. 
Nejprve se tam procházely takové břichaté koráby. Chvilku jedly a hlavně hodně odpočívaly. Nebylo je ani moc slyšet. Jehňátka do celé té poklidné scény vnesla spoustu radosti a rozvernosti.
Je pěkné pozorovat, jak si spolu hrají, třeba na honěnou. 
Posledně objevila fantastickou zábavu v podobě džberu obráceného vzhůru nohama. Vyskakovala na něj a seskakovala a strkala se kolem něj. Zábava na celé odpoledne :) 

Maminky a tety dohlížejí a také Vendelín hlídá. 
Nejprve se  jehňátka od maminek nehnula ani na krok. Občas je maminka nechala v přístřešku samotná a šla se najíst k jesličkám. V tom případě se jehně z přístřešku ani nehnulo. Maximálně si stouplo do vchodu a odtamtud bečelo. 
Teď jsou jehňátka již větší a dovolí si se od maminek vzdálit a prozkoumávat okolí samostatně. Je ale jasné, že dodržují jistá pravidla. Třeba, že za ohradu se nechodí, ačkoliv s jejich malými tělíčky by to nebyl žádný problém a když maminka zavolá, jehně se k ní okamžitě vrací. 
Dodržování pravidel je nesmírně důležité pro přežití - doslova u nás v případě chození za ohradu, kde už čeká náš kříženec pitbulla, kterého, když je na lovu, nezastaví vůbec nic, jen kulka mezi oči... obávám se :(

jaro už je za dveřmi
Hodně se o tomtéž mluví v souvislosti s dětmi. Jak je nezbytné, aby měly pravidla, která by určovala "hranice" toho co mohou a co ne, .
Dítě, stejně jako to jehně, potřebuje svobodu k tomu, aby se mohlo rozvíjet a učit se zodpovědnosti, Takovou svobodu, která ale vyžaduje dodržování určitých hraničních pravidel. Zcela bez pravidel je dítě nejisté, ztrácí směr. A protože bez pravidel se vlastně žít nedá, může si snadno zvnitřnit pravidla, která jsou již "za hranicemi". Příliš pravidel vychovává človíčka závislého na autoritě a čert ví, koho si zvolí za "autoritu" až bude v pubertě až bude rodiče považovat za staroušky, kteří ničemu nerozumí. A co teprve až dospěje...


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budeme moc rádi, když se ozvete. Děkujeme :)