středa 2. března 2016

Černý den.

V pondělí jsme přišli o jehňátko, o jednoho nově narozeného beránka.

Nerozpoznali jsme včas, že je tu nějaký problém, i když nám připadalo divné, že si ho maminka nehlídá tolik jako jiné maminky svá jehňátka. Čertice se obahnila v neděli ráno. Měla dva krásné beránky. Jeden vážil 4,2 kg, což je opravdu hodně. Běžně se podle příruček rodí jehňátka do 3,5 kg. Říkali jsme si, že to bude pořádný beran.
Ale chování Čertice bylo divné. Po hodině od jeho narození jsme ho našli u Berty. Dotíral a chtěl pít. Ta ho pod sebe ovšem nepustila a trkala ho. Chňapli jsme ho a donesli zpět k Čertici. Ovšem za chvilku už se beránek zase toulal...
Druhý se maminky držel a běhal za ní jak pejsek. Nutno ale říct, že ona nebrala kdoví jaké ohledy. Řvoucí jehňata v přístřešku jí vůbec nedělali hlavu. Mirek jí k nim musel znovu a znovu tahat.

Tulák ale zůstal tulákem a v pondělí odpoledne jsme ho našli. Usnul a už se neprobudil...
Tuláček
Lámeme si hlavu tím, čím to mohlo být.
Teorií je několik. Jako odmítnuté jehně nám to příliš nepřipadá, protože, když jsme Tuláčka přinesli k mamince, nijak ho nevyháněla. Nechala ho u sebe a hezky mu brumlala.
Nejpravděpodobněji se to celé seběhlo proto, že Čertice byla jehnička, která se bahnila poprvé. a nevěděla si ze začátku moc rady.
A po tom všem co jsem od pondělí načetla jsme my udělali v této situaci dvě zásadní chyby. Nezavřeli jsme jí s jehňátky do choulu, kde by měla čas si zvyknout a jehňátka by se neztrácela a mohla pít. Na internetu se na toto názory velice různí a my se přiklonili k tomu, nechat to jít přirozenou cestou přímo na pastvě...
A druhá zásadní chyba byla, že jsme po jejich narození nedohlédli, že se dostatečně napili mleziva.
Pro Tuláčka to bohužel byly chyby fatální.

Loni se nám bahnila pouze Berta. Byla to její druhá jehňátka a vše proběhlo úplně vzorově. Sama porodila a o jehňátka se krásně starala. Dokud se nezačali bahnit ovečky letos, nevěděli jsme vůbec, co to bahnění je...
Někdy je sběr zkušeností docela bolestivá záležitost.

Andělka je v klidu v choulu již teď. Je vidět, že se bude bahnit každým okamžikem a Čertice se pod dohledem Berty vzpamatovala a druhého beránka si pěkně hledí. Už nebyl důvod jí zavírat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Budeme moc rádi, když se ozvete. Děkujeme :)